Ten pyszny placek znam z niemieckich jarmarków. Zrobiony w domu smakuje jeszcze lepiej

Dodano:
Ciasto cebulowe (Zwiebelkuchen) Źródło: Shutterstock / Ildi Papp
Zwiebelkuchen to drożdżowe ciasto z aromatycznym, cebulowym farszem na wierzchu. Ten cebulowy placek jest idealny na kolacje lub jako przekąska – świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Zwiebelkuchen, czyli placek cebulowy lub ciasto cebulowe to rodzaj drożdżowego placka z dużą ilością farszu z cebuli, boczku i koniecznie – w tradycyjnej wersji – z dodatkiem kminku. Takie placki są doskonale znane w południowych i południowo-wschodnich Niemczech, na pewno można ich spróbować na niemieckich jarmarkach, gdzie są powszechne niczym pajdy ze smalcem w Polsce. Placek cebulowy łatwo można zrobić w domu.

Jak zrobić Zwiebelkuchen?

Ciasto cebulowe to nic innego jak drożdżowe ciasto, które warto dobrze wyrobić oraz dać mu czas na wyrośnięcie. Sekretem placka jest jednak cebulowe nadzienie. Cebuli powinno być sporo i należy ją przesmażyć z boczkiem, jednak pilnować, aby nie zbrązowiała. Ma się mocno zeszklić. W przepisie boczek można zastąpić także dobrą, wędzoną kiełbasą.

Ja uwielbiam placek cebulowy z dużą ilością kminku, ale jeśli nie tolerujesz tej przyprawy, pomiń kminek. Zamiast tego można dodać więcej pieprzu.

Przepis: Ciasto cebulowe (Zwiebelkuchen)

Niemiecki placek cebulowy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Niemiecka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
8

Składniki

na ciasto:

  • 250g mąki
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 25g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 150 ml mleka

na nadzienie:

  • 500 g cebuli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 100 g wędzonego boczku

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaCiepłe, ale nie gorące mleko, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj łyżkę mąki, zamieszaj i poczekaj, aż drożdże zaczną pracować. Dodaj zaczyn drożdżowy do reszty składników i wyrabiaj ok. 10 minut (robotem lub ręcznie). Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  2. Robienie nadzieniaCebulę pokrój drobno, boczek pokrój w kostkę. Cebulę i boczek przesmaż na maśle, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Zostaw do ostudzenia. Jajka wymieszaj ze śmietanką. Dodaj do cebuli i boczku, dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
  3. Pieczenie ciastaCiasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę (możesz zostawić kawałek, aby zrobić rant). Na ciasto wyłóż farsz. Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 30-40 minut.

Placek rewelacyjnie smakuje podawany na ciepło, ale jest dobry również następnego dnia, na zimno, albo odsmażony. Jest doskonałą przekąską do pracy albo na weekendową wycieczkę.

Zwiebelkuchen można podawać z ulubionymi sosami na bazie śmietany czy jogurtu (ja lubię ten placek z sosem czosnkowym), ale też z keczupem i innymi sosami pomidorowymi. Do podania placek można równie udekorować zieleniną, świetnie się tu sprawdzi drobno posiekany szczypiorek albo natka pietruszki.

Placek cebulowy w wersji wegetariańskiej

Zwiebelkuchen można zrobić również w wersji wegetariańskiej. Wówczas tak naprawdę wystarczy pominąć dodatek boczku. Jeśli zależy ci na posmaku wędzonki, dodaj do smażenia odrobinę wędzonej papryki, albo wrzuć na patelnię drobno pokrojone wędzone tofu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...